Medya Haberleri

Yeni Şafak Gazetesi Röportajı

 

Yeni Şafak Gazetesi Muhabirlerinden Hatice Saka ile “İç Sesini Aç” isimli ilk kitabım hakkında röportaj gerçekleştirdik. Bu keyifli sohbetin bir bölümünü buradan da paylaşıyorum :

“İç Ses”in bilimsel bir kavram olduğunu kitabınız ile öğrendim. Bu kavramın ne olduğunu anlatabilir misiniz ?

Kendi başımıza kaldığımız zaman neyi yapmamız ya da neyi yapmamız gerektiğini ve o anda nasıl hissetiğimizi söyleyen iç konuşmanın dışa vurumu. Bilimsel olarak ise ruhumuzun beden ile olan iletişimi diye tanımlanıyor. Bununla ilgili çalışmalar 1930’larda Rusya’da başlıyor.

Vicdan duygusuyla bağlantılı bir ses sanırım ?

Evet, o ruhtan gelen ve bize neyin iyi geldiğini söyleyen bir ses. Biz bunu ya erteliyoruz ya da bu sesi bastırmaya çalışıyoruz. Genelde bu spor ve diyette gibi şeylerde olabilirken bazen de anlık olabiliyor.

Anlık nasıl oluyor ?

Örneğin bir toplantıda tam yorumunuzu söylemeyi düşünüyorsunuz. İçinizdeki ses, “Hadi fikrini söyle” diyor. Ancak, ego bilinci devreye giriyor ve“ Sen bu fikri söylersen insanlar sana gülebilir ya da yanlış anlaşılayabilir” diye sizi susturuyor. Biz uygun ortam olsun diye erteledikçe farkında olmadan hayallerimizi erteliyoruz. Buna da ben yaşamı ertelemek diyorum.

Bu anlattığınız örnekten yola çıkarak iç sesini dinlememek asosyal olmaya itiyor demek doğru olur mu ?

Evet doğru olur. Eğer bu davranışların dozajı artarsa söylediğiniz dışavurumlar ortaya çıkabiliyor. İnsan yoğun bir şekilde duygularını tutmasının sebebi ise genelde zihninin onu geçmişte yaşadığı bir olaydan korumak istemisidir.

Buna bir örnek verir misiniz ?

Belki ilkokulda sınıfta parmak kaldırıp bir şeyler anlattığı sırada arkadaşları ona gülmüş ve bundan dolayı utanç duyduğu bir an yaşamıştır. Zihin öyle bir mekanizma ki her zaman bizi korumaya programlıdır. Yani geçmişte yaşanmış o duyguları alıp, bugünün dünyasına an’a getirdiğinizde eskiden çektiğiniz acılardan dolayı “anı” kaçırmaya başlarsınız.

Anı yaşamak tüketim kültürünü çağrıştırıyor?

Evet ama bunu sebebi tüketim kültürünün dayattıkları. Kişi çevresindeki baskılardan kaçmak için alışverişe yöneliyor ama bu onu geçici olarak tatmin ediyor. O yüzden çevre ile ilişkinin dengesi önemli.

Yeni Şafak Gazetesi Röportaj Haberinin tamamını bu linkten inceleyebilirsiniz :

https://www.yenisafak.com/hayat/ic-sesini-gecmisin-ele-gecirmesin-3518996

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir