“Sağlığımı Önemsiyorum, Farkındayım”
JCI Boğaziçi şubesi 2019 yılında Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma hedeflerinin 3. ”Sağlıklı Bireyler” maddesi doğrultusunda Sağlığımı Önemsiyorum, Farkındayım adlı bir proje başlatmış.
Bu projede bireyin yıl içinde yapılacak çeşitli eğitim, seminer, spor vb. etkinlikler ile bilinçlenerek sağlığına gereken önem vermesi, kazandığı farkındalık ile çevresindeki insanlara da faydalı olması amaçlanmış.
Proje kapsamında benimle temasa geçtiklerinde ve konuşmacılar arasında yer almamı istediklerinde çok mutlu oldum. Bunun dört tane önemli sebebi var.
1- Sağlığımı Önemsiyorum Diyen Junior Chamber International (JCI)’nın Global Bir Organizasyon Olması
1915 yılında kurulan Junior Chamber International (JCI) bugün dünyanın 128 ülkesinde 5000 şubesi ve 200.000 aktif üyesiyle global çapta sürdürülebilir çalışmalar yapıyor.
JCI Türkiye, liderlik becerilerinizi geliştirebileceğiniz, ilham verici ve etki yaratan çalışmalar yapabileceğiniz bir organizasyon. Ben de elimden kadar JCI Türkiye bünyesinde düzenlenen etkinliklerinde yer alarak liderlikle ilgili paylaşımlarda bulunmaya çalışıyorum.
Bu projede de JCI Türkiye çatısı altında profesyonel bir ekiple beraber yer almak oldukça kıymetli.
2- Sağlıkla İlgili Bir Proje Olması
“Sağlığımı Önemsiyorum Çünkü Farkındayım” mottosu ile Medipol Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Öğr. Gör. Müzeyyen Ataseven’ in desteği ile Medipol Üniversitesi bünyesinde geniş katılımlı bir sempozyum planlanmıştı.
Sadece nefes ile değil aynı zamanda sağlıkla ilgili en temel noktalara değinen ve faydalı bilgiler paylaşmayı amaçlayan bir etkinlikti.
3- Üniversite Öğrencilerine Yönelik Olması
Şarkıcı ve söz yazarı Nedim Zeper’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen bu etkinliğe 300’den fazla üniversite öğrencisi ve öğretim görevlisi katıldı.
Üniversite çağında edilen tecrübelerin ve deneyimlerin kişinin tüm hayatı üzerinde çok önemli etkilerinin olduğuna inanıyorum.
Bu yüzden üniversite öğrencilerine yönelik her etkinlik beni inanılmaz heyecanlandırıyor.
4- Katılımcılar ve Konular
Panele değişik branşlarda konusunda uzman olarak bilinen çok değerli isimler de konuşmacı olarak davet edilmişti :
*Dr. Bilginer Dinke “BEDENİNİZİ FARKEDİN”
*Psikolog/Danışman Lütfiye Arslan Demircioğlu “FARKINDALIĞINIZI FARKEDİN” (Ruh sağlığında farkındalık)
*Diyetisyen Sanem Apa Doğan “KAYBETTİĞİN KİLOLARIN OLSUN SAĞLIĞIN DEĞİL”
*Sağlık Eğitmeni Sude Ayşe Yazıcı “FARKINDA OL, HAYAT KURTAR”
*Medipol Üni. Öğr. Üy. Dr. Mahmut Odabaşı “SADECE EKRANA DEĞİL ETRAFINA DA BİR BAK”
Her bireyin sağlığı ile ilgili farkında olması gereken temel bilgileri kazandığı, Medipol Üniversitesi Dekan, Rektör, öğretim görevlileri ve öğrencileri ile birlikte çeşitli ulusal basın ve yayın kuruluşlarının da ilgi gösterdiği bu etkinlik aynı zamanda halka açık olarak gerçekleştirildi.
Ben de panelde nefesin sağlımız üzerindeki etkilerini katılımcılar ile paylaştım. Özellikle her birimizin nefesinin parmak izi gibi birbirinden nasıl farklı olduğunu anlattığım konuşmamda, birçok kişinin kapalı ya da limitli nefes alışkanlığına bağlı olarak nefes kapasitesinin çok ufak bir kısmını kullandığını belittim.
Doğru nefes almadığımızda kendimizi sürekli yorgun, bitkin ve konsantrasyonumuz düşük hissettiğimizi ve motivasyonumuzun azalıp zamanla bedenimizin güçsüzleştiğini, hastalıkların oluşmaya başladığını örneklerle açıklamaya çalıştım.
Nefes seanslarının sağladığı diğer faydaları bu linkten inceleyebilirsiniz.
Panelle ilgili diğer detayları Medipol Üniversite’nin sitesinde bu linke tıklayarak inceleyebilirsiniz.