Nefes

Beslenme Koçluğu Nedir?

Beslenme koçluğu,  günümüzün tempolu ve stres dolu yaşamına, bir de zamansızlık ve hareketsizlik de eklenince son yıllarda çok daha ön plana çıkan bir kavram.

Özellikle düzensiz beslenen, fiziksel aktivite yapamayan, zamanla aldığı kiloları vermekte zorlanan veya kilo sorunu olmasa bile çok daha sağlıklı ve bilinçli bir şekilde beslenmek isteyen kişilerin en büyük destekçisi beslenme koçları veya sağlıklı yaşam koçları oluyor.

Sağlıksız beslenme nedeni ile hem psikolojik, hem de fiziksel olarak çeşitli problemler yaşıyoruz. Özellikle obezite gibi bir problem ile karşılaşılması bireylerin yaşam kalitesini olumsuz şekilde etkiliyor.

Beslenme koçluğu yaşamlarının her alanında çeşitli çalışmalar sürdüren bireylere doğru beslenme için yardımcı olan bir süreç olarak tanımlanabilmektedir. Kişiler, bu hizmet ile hem yedikleri yemekten keyif alabilir hem de sağlıklı bir şekilde beslenebilirler.

Beslenme Koçluğu Kavramı

Bazen “sağlık koçu” olarak da adlandırılan bir beslenme koçu tipik olarak bir akıl hocası ve motivasyon aracıdır.

Beslenme koçları veya sağlık koçları, danışanların kendi sağlıkları için sorumluluk almalarını sağlayarak kişisel sağlık hedeflerini geliştirmelerine ve ilerlemelerine yardımcı olur.

Bu nedenle, bir beslenme koçu ayrıca danışanların bütünsel refahını iyileştirmek için, onlarında hayatlarında diyet dışı yönlerine de odaklabilir.

Bir beslenme koçu ile beslenme uzmanı arasındaki fark, bir beslenme koçu hedef belirleme stratejileri ve hesap verebilirliğe odaklanırken, bir beslenme uzmanı sağlık sorunlarını ele almak için beslenme temelli kılavuzlar geliştirir.

Beslenme Koçluğu

 

Kimler Beslenme Koçu Olabilir?

Konusunda yetkin eğitim kurumlarından beslenme koçluğu eğitimi alan bireyler beslenme koçu olabilirler.

Beslenme koçu eğitimlerine katılarak beslenme koçluğu tercih eden kişilerin genelde aşağıdaki mesleklerden olduğu gözlemlenmektedir:

  • Diyetisyenler
  • Doktorlar
  • Ebeler
  • Psikologlar
  • Hemşireler
  • Psikolojik danışmanlar
  • Aile danışmanları
  • Sosyal hizmet alanında faaliyetler sürdüren kişiler
  • Çocuk gelişim uzmanları

Bunların yanı sıra herhangi bir mesleği olmayan kişiler de elbette beslenme koçluğu eğitimi alarak özel okullarda, özel hastanelerde, sağlık kabinlerinde, koçluk merkezlerinde, diyet merkezlerinde, özel spor merkezlerinde ve sağlıklı beslenme ile ilgili çeşitli faaliyetler sunan merkezlerde çalışabilmektedir.

Eğitim almayı düşündüğünüz kurumun ICF’den onaylı olup olmadığına bakmanızı öneririm. Beslenme koçluğuna ek olarak diğer koçluk türlerini görmek için bu linke tıklayabilirsiniz.