Kariyer

Yaşam Koçluğu Kimler Yapabilir?

Kimler Yaşam Koçluğu Yapabilir?

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de yaşam koçluğu, yeni bir meslek ya da yeni bir uğraş arayanlar tarafından oldukça yoğun bir şekilde ilgi görüyor.

Son dönemde yaşam koçluğunun popüleritesinin artmasına, bu işi yapanlara başvuran ve bu mesleği yapmak isteyen kişilerin fazlalaşması sebep oluyor. Tabi ortada bu kadar talep olunca Yaşam Koçluğu eğitimi veren özel eğitim kurumlarına her geçen gün yenileri ekleniyor. 

Yaşam koçluğu hakkında herkesin az çok bir fikri olsa da, yine de pek çok kişi koçluk olabilmek için tam olarak işe nereden başlayıp, nereden eğitim almak gerektiği konusunda yeterli bilgiye sahip değiller.

Yaşam Koçu Olma Şartı

Bu doğrultuda sorulan ilk soru “Kimler yaşam koçu olabilir?” sorusu. Aslında yaşam koçluğu yapmak için 4 senelik bir üniversiteden mezun olmak veya en az 2 yıl iş tecrübesine sahip olmak gibi bir zorunluluk bulunmuyor. Dolayısıyla isteyen herkes yaşam koçu olabilir.

Durum böyle olunca da, bir-iki günlük online koçluk eğitime katılan bir kişi “Ben koç oldum” diyerek piyasaya yaşam koçu olarak çıkabiliyor.

Bu yüzden yola ilk başta bu eğitimi profesyonel bir şekilde veren ve International Coaching Federation (ICF) akredite eğitim kurumlarını araştırarak başlanmalı. Bu kurumlardan eğitim aldığınızda ICF Onaylı Sertifika alma imkanına da kavuşuyorsunuz.

Bu soruya bireylerin dinleme kabiliyeti yüksek, sabırlı, empati becerisi bulunan kişiler yaşam koçu olabilir şeklinde cevap verebilmek mümkün. 

 

Nasıl İyi Bir Yaşam Koçu Olunur?

Bir yaşam koçu, zorunlu eğitimleri tamamladıktan sonra bol bol pratik yapmaya başlamalı ve mümkünse bu seansları kaydetmelidir. Seans sonrasında yaptığı görüşmenin kayıtlarını dinleyerek ve mümkünse kendi mentor koçuna dinleterek görüşmeyi analiz etmelidir.

Danışanlarandan da geri bildirim alarak neyi iyi yaptığını, neyin danışana etki ettiğini keşfedebilmelidir. Görüşme sayıları artıkça, daha da tecrübe kazanan koç böylece daha fazla kişinin hayatına dokunmak için hazır hale gelecektir.

Yaşam koçluğu danışmanlık, mentorluk ve terapi uygulamalarından farklıdır. Yaşam koçu danışana ayna tutacak etkili soruları sorabilmelidir.

Bu doğrultuda iyi bir yaşam koçunun danışanlarının dilinden anlaması, onların duygularını fark edebilmesi, iletişim ve empati özelliklerinin de gelişmiş olması gerekiyor.

Aksi takdirde koçun, danışanını tam olarak anlayabilmesi ve ona doğru sorular yöneltebilmesi imkansız hale gelmektedir.

Dolayısıyla empati yeteneği bulunan ve karşısındaki dinleyebilen kişilerin koçluk mesleğinde daha başarılı olabileceğini ifade edebilmek mümkündür.

 

Yaşam Koçluğu Yapmak Zor Mudur?

Her meslekte olduğu gibi yaşam koçu olmak isteyenlerin de çok çaba göstermesi gerekmektedir. Özellikle aktif şekilde koçluk yapabilmek mesleğini en iyi şekilde icra etmek isteyen kişilerin yukarıda bahsedilen gereklilikleri mutlaka yerine getirmesi gerekmektedir.

Bunun yanı sıra koç adaylarının kendi stilleri ve koçluk tarzları oturana kadar uzman koçlardan yardım almasının sürece çok büyük etkisi vardır. Bu sayede iyi bir yaşam koçu olabilmeleri mümkün hale gelmektedir.

Yaşam Koçluğu En Çok Hangi Konularda Tercih Ediliyor?

Yaşamın her alanında değişimle, sorunlarla ve problemlerle karşılaşıyoruz. Bu problemlere takıldığımız zaman hayatın akışı bir şekilde tıkanıyor ve huzursuzluk yaşamaya başlıyoruz.

Bu kapsamda yaşam koçlarına başvuranlar en çok aşağıdaki konularda yaşam koçları ile çalışıyorlar:

  • Özgüveni Artırma
  • Motivasyonu Artırma
  • Kariyer Planı
  • İlişki Problemleri
  • İletişim Sorunları
  • Hedef Koyma
  • Hedefleri Gerçekleştirme
  • Harekete Geçme
  • Değerlerine Uygun Yaşama
  • Yaşam Amacını Bulma ve Netleştirme
  • Tutkulu Olunan Şeyleri Keşfetme
  • Daha Mutlu ve Huzurlu Hissetme
  • Endişe, kaygı, çekingenlik gibi duygulardan özgürleşme

Günümüzde profesyonel koçlarla çalışan on binlerce kişi, çok daha başarılı olduklarını, refahlarını iyileştirdiklerini, daha mutlu olduklarını, daha dirençli olduklarını ve hayatlarında daha fazla anlama sahip olduklarını keşfediyorlar.

Kariyer kategorisindeki diğer yazılarımı bu linkten inceleyebilirsiniz.

Benzer Yazılar