Uluslararası Proses Güvenliği Sempozyumu Yıldız Teknik Üniversitesi’nde düzenlendi.
1. Uluslararası Proses Güvenliği Sempozyumu, Önlem Dergisi sponsorluğunda 5-6 Aralık 2014 tarihleri arasında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Davutpaşa Kampüsü’nde düzenlendi.
Ben de Türkiye’de ilk kez düzenlenen bu önemli sempozyuma konuşmacı olarak katıldım ve Proses Güvenliği Yönetimi konusunda iyi uygulamaları katılımcılar ile paylaştım.
Başta kimya sanayi olmak üzere pek çok sektörde yaşanan yangın, patlama, kimyasal yayılması gibi olayların, sadece teknik önlemlerle önlenemeyeceği gerçeğinden hareketle geliştirilen Proses Güvenliği Yönetimi konusunda, Türkiye’de ilk defa uluslararası bir sempozyum ve sergi gerçekleştirildi.
Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği (TKSD), Petrol Sanayi Derneği (PETDER), Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı (TÜYAK), European Process Safety Centre (EPSC), Türkiye İş Güvenliği İş Adamları Derneği (TİGİAD), Kocaeli Üniversitesi, Elektrik Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, KordSA Global, Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD)gibi Proses Güvenliği Yönetimiyle ilgili ulusal ve uluslararası birçok kurumun desteğini alan sempozyuma katılımcılar büyük ilgi gösterdiler.
Yaklaşık 300 kişinin dinlediği 1. Uluslararası Proses Güvenliği Sempozyumu’na, Center for Chemical Process Safety (CCPS) Avrupa Seksiyonu Başkanı Dr. Horst Massong, “Process Safety Vision 20/20” isimli konuşmasıyla katıldı.
Dupont, D’applonia, RRC, SCPC, Draeger gibi Proses Güvenliği ve SEVESO uygulamalarında uluslararası deneyime sahip firma temsilcileri, sunumları ile Proses Güvenliği ve ilgili kavramların dünyadaki yansımalarını ve deneyimlerini paylaştılar.
Tüpraş, AKSA ve BOTAŞ International gibi firmalarda hayata geçirilen iyi uygulama örnekleri bizzat uygulamaların içindeki yöneticiler tarafından sunuldu.
Mevzuat ve standartlardan proses kontrolüne, patlayıcı ortamlara yönelik çalışmalardan değişim yönetimine, kimyasalların yönetiminden tehlike ve risk analizlerine, fonksiyonel güvenlikten proses kontrol sistemlerine kadar Proses Güvenliği Yönetimi kavramının tüm alt detayları tartışıldığı sempozyum, katılımcılar tarafından oldukça beğenildi.
Altın Baret Ödülleri
Sunumların ardından da çok anlamlı bir ödül töreni düzenlendi. Önlem Dergisi tarafından her yıl düzenlenen “Altın Baret Ödülleri” de sempozyuma dahil edildi ve ödül töreni sempozyum kokteyliyle birlikte gerçekleştirildi.
Yarışmaya katılan ve ödül alan emniyetsiz durum fotoğrafları sergi alanında ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
Ben de bu önemli etkinlikte konuşmacı olarak yer almaktan çok keyif aldım.
Katıldığım diğer Kurumsal Etkinlikleri bu linkten inceleyebilirsiniz.